NATURENS FINESSER september-oktober 2014

KLIK foto = STORT format + diashow ... Fotos af udstillede værker kommer senere..

NATURENS FINESSER
Jonathan Keep, Jane Reumert, Heidi Hentze, Lis Biggas, Inge-Lise Koefoed
Udstilling d. 18 september - 25 oktober 2014

Om natur i keramisk samtidskunst fra skåle til 3D-print i porcelæn.
3D-printteknologi og keramisk ekspertise mødes i international udstilling om naturens finesser.
Jonathan Keep fra UK viser sammen med Jane Reumert, Heidi Hentze, Lis Biggas og Inge-Lise Koefoed fra DK, at naturinspiration er et alle-tiders aktuelt tema, der rummer uendeligt mange forskellige indtryk og vinkler.

Jane Reumert forfiner det sarte botaniske i skrøbelige porcelænsskaller, Lis Biggas tager aftryk af naturens fænomener, Heidi Hentze kombinerer papiragtig geometri med organisk vækst og forfald, og Inge-Lise Koefoed blander medierne i sine nye oliemalede stentøjskulpturer, mens Jonathan Keep afkoder naturen for at 3D-printe unikke objekter i porcelæn.
De keramiske værker afspejler kunstnerisk nærvær, ekspertise og fascination af naturens finesser.

Jonathan Keep UK - www.keep-art.co.uk
Jonathan Keep udstiller 3D computerprint, printet direkte med porcelænsler.
Idémæssigt og kunstnerisk arbejder han med transformation ud fra digitale koder af alt fra lyd til afkodning af naturobjekter.

Det er forunderlige poetiske objekter skabt af ualmindelige sammenhænge og fænomener i en sofistikeret kombination af ny teknologisk og keramisk viden. www.youtube.com/user/jkpottery
Digital information overføres til en værkstedsbaseret 3D-printer (DIY), som han har ombygget til at udskrive direkte med flydende ler.
Lag på lag udskrives værkerne i en slags mekanisk spiralopbygning (coil-building). Efter 3D-udskrivning brændes værkerne med delikate transparente glasurer i en keramikovn.
Ud fra elementære kræfter på jorden, som fx. ild og vand, har keramikken traditionelt set altid hentet inspiration i naturen. Ved at bruge computerkode til at skabe disse værker ønsker Keep at føje yderligere et lag til de elementære natural-matematiske mønstre og strukturer, der ligger til grund for al form.
ARTIST TALK - Jonathan Keep om 3D-print.. LØRDAG d. 20 SEPTEMBER kl. 15-17.00
Mere information og tidligere udstilling i Galleriet: KLIK

Jane Reumert DK
Jane Reumert maler elegant på tynde skaller og porcelænsskåle i lette strøg, mindelser om dansk strand og fuglefjer eller lader aske fra brændingen aflejre sig naturligt på overfladens strukturer.
Hun er kendt og beundret af keramikelskere for sine eminente personlige værker.

De keramiske skåle, uendeligt sprøde og nænsomme, næsten sfæriske, er oftest inspireret af mønstre og farvespil fra dansk natur, men bearbejdet til en abstraktion, hvor lethed transformeres til beskueren, så værkerne i deres skrøbelige eksistens bliver brugbare signaler om naturen i mennesket.
Jane Reumert har i sin karriere bevæget sig fra modellerede krukker i stentøj med stramme dekorationer til delikate serier af brugsting og ubegribeligt tynde skåle i avancerede porcelænstyper og teknik opstået ud fra utallige materialeforsøg og eksperimenter med keramisk brænding.
Jane Reumert er uddannet på Kunsthåndværkerskolen linien for keramik 1960-1964, og har herefter eget værksted og butik i København, 'Strandstræde Keramik' med kollegerne Beate Andersen og Gunhild Aaberg. Medlem af udstillingsgruppen 'Keramiske Veje' og International Academie de la Ceramique, IAC. - Repræsenteret på flere museer fra Metropolitan Museum of Art, New York, Kunstindustrimuseet i Oslo og Helsinki, Nationalmuseet i Stockholm til Kunstmuseet Trapholt og DesignMuseum Danmark og har udstillet i New York, Paris, Bruxelles mv.

Heidi Hentze DK
Heidi Hentze arbejder med porcelæn og glasur i poetisk foldede geometriske værker, som var de i papirklip og origami, og hun åbenbarer nye rum for eventyrlige stemninger.
Hun startede med ved materialeforsøg at opfinde og udfordre teknikk og materiale. At kæmpe med og mod tyngdekraften. At lave tingene så tynde som muligt, - og så lidt tyndere end det.

Det handlede også om at iagttage, at se og vende 'fejl' til fordele... fx. Ved indfarvet krakelering, 'Bladet', der faldt af, porcelænets fragilitet i gennemført og præcist opbyggede geometriske former, der folder sig sammen i brændingens varme... -
Det er en stadig teknisk, kunstnerisk og personlig udvikling - om materialer, farver, brændingens temperatur til form, idé og personlig relevans. Det sanselige i geometriske former, kasser og systemer refererer til rum, rummelighed, efterladte rum, en 'fraværende tilstedeværelse'. At passe ind. At tilpasse sig. At få plads. At udfordre materialet og opfinde sin egen verden.
Heidi Hentze er uddannet på Glas-og Keramikskolen (nu: Akademiets Designskole) på Bornholm i 2002-06 og har været 'Artist-in-residence' på Svanekegården, Bornholm og i Ecuador. Har nu værksted på Bornholm. Siden hun i 2011 modtog Kunsthåndværkerprisens bronzemedalje og rejselegat, samt legat fra Annie og Otto Johs. Detlefs´ almennyttige Fond, har hun modtaget flere legater og har udstillet på 'Bornholms Censurerede Forårsudstilling', Biennalen for Kunsthåndværk, International Biannual Korea. Hun har udstillet på Færøerne, Grønbechsgård, Hasle og Danmarks Keramikmuseum - Grimmerhus, Bornholms Kunstmuseum, Rundetaarn, Form&Design Center, Malmø, Gallery Turf og Collect, London, samt 'SOFA' Chicago... Hun er medlem af ACAB (Arts & Crafts Association Bornholm).

Lis Biggas DK
Naturens mange materialer kan udnyttes på en meget direkte, men ikke mindre avanceret måde - og til praktisk brug. Værkerne er funktionelle, intenst idébaserede samtidsværker skabt af en dedikeret kunsthåndværker. En serie fade, asietter og skåle har aftryk af pighvarrens vortede skind, der presses ind i det våde ler, og overfladens rå glasur består af ler fra den lokale strand. I andre værker bliver krabbeskjold, kløer, fiskeben og tang placeret på det lavtbrændte ler, hvorpå begitning (opblødt ler) sprøjtes over og afgiver et negativ. Brug af flere lag farve skaber en dybde som ved akvarelmaling.

De forskellige naturformer og materialer er ikke altid åbenbart synlige, men afsløres for den opmærksomme iagttager, og er som hemmelige aftryk, kodet med livsidealer og materialeviden, hvor overfladens teksturer indgår i et nøje samspil mellem blanke gennemsigtige glasurer og en rå-brun 'lavamasse' skabt af det danske blåler, der smelter ved høj varme.
Lis Biggas er uddannet på Skolen For Brugskunst, keramisk (Nu: Kunstakademiets Designskole) 1985. Udvalgte udstillinger: 'Hver ting har to sider' Sjællandsgruppen, Allerød 2013 - Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2013 - 'Verden på et fad' SAK, Svendborg 2012 - På Tværs/Across Carlsberg Ny Tap 2010, Danske Keramiktriennale Trapholt 1994; - Legat efter Gertrud og Myre Vasegårds Bo 2009, Statens Kunstfond 2009, Internationalt Keramisk Center i Kecskemét, Ungarn 2003, Fredericia Kommunes Kunstlegat 1996 , Herman A. Kähler 1. præmie tepottekonkurrence 1993.. dsmykninger: Epilepsihospitalet i Dianalund 2002, Fredericias nye vandrehjem 1996, Soppesøen, Fælledparken København 1988, Almennyttigt boligbyggeri i Ragnhildsgade 1987...

Inge-Lise Koefoed DK
”Alting hænger sammen, livet er en cyklus, en balance mellem det store og det små, det lokale og det globale. Alle levende væseners samspil i et overvældende men sårbart økosystem. Insekternes verden er min store inspirationskilde – disse krible/krable væseners eventyrlige udviklingsmetamorfose i form og farve. 'Empty House' er det forladte puppehylster, som har udklækket en sommerfugl, en bille eller et andet insekt. Og det tomme hus har fået lidt af den udklækkedes farve.”

Inge-Lise Koefoed er uddannet på Kunsthåndværkerskolen fra 1956-60 og blev tilknyttet Den Kongelige Porcelæns Fabrik, hvor de store udsmykningsopgaver i hvidt porcelæn førte videre til at arbejde i den hvide marmor. Herefter blev det stenen, metallet og arbejder på papiret, der blev de materialer hun har arbejdet mest med til udstillinger i Danmark og udlandet. Indimellem mange opgaver har hun arbejdet i ler, som i stentøjskulpturerne 'Empty House'.

Tak til Dalhoff Larsens Fond og Danish Crafts for økonomisk støtte i 2014.
Tak til Statens Kunstfonds Projektpulje for økonomisk støtte til transport og rejse for udenlandske udstillere i 2014.